Kesä retkellä Tampereella

Hyvä ystäväni on asunut melkein vuoden verran Tampereella ja nyt minulle tarjoutui tilaisuus mennä käymään hänen luonaan kesäkuun puolivälissä (on vähän jäänyt tämä aiheesta kirjoittaminen). Matka Tampereelle taittui kätevästi Onnibussilla. Jaksan edelleen ihmetellä heidän älyttömän alhaisia hintojaan, sillä minun lippuni maksoivat 17 euroa edestakaisin. Sama matka junalla olisi kustantanut 60 euroa. Vaikka junalla on mukavampi matkustaa, nyt painoi vaakakupissa kyllä ihan kaikkein eniten hinta.

Nooa

Perillä minua oli vastassa karvaisia kavereita. Nooa ei olisi mitenkään halunnut asettua kuvattavaksi, sillä häntä kiinnosti paljon enemmän pannulla paistuva jauheliha. (Tai mistä tiedän, vaikka Nooa olisikin himoinnut minulle valmistuvaa tofupastaa?) Ilmeisesti koirapolo arveli, että jauhelihaa voisi vaikka hypätä lattialle, mikäli sitä oikein innokkaasti tuijottaisi.

Nelli Vanhus

Nelli sen sijaan oli mieluusti tunkemassa syliin, heti kuin vain oli mahdollista. Tosin Nooa oli sen verran innokas tunkemaan mysö syliin, että Nellin oli väistyttävä.

Nooa

Jauhelihan käryn hävitessä keittiöstä, pystyi pikkuotus hetkeksi rauhoittumaan sohvalle minun viereeni.

Tammerjoki

Lounaan jälkeen saapasteltiin Tiinan kanssa katselemaan Tampereen keskustaa. Minullahan oli agendana kierrellä lähinnä ruokakauppoja, sillä Tampereella on paljon parempi vegaaninen tarjonta kuin Kuopiossa. Otin mukaani jopa uuden kylmälaukkuni. (Se tuli kyllä todella tarpeeseen.)

Pähkinäherkku

Ensimmäisenä suunnattiin Ruohonjuureen. Tampereen Ruohonjuuren yhteydessä on pikkuruinen deli, jossa on myynnissä erilaisia smoothieta, vanukkaita, raakakakkuja ja ilmeisesti jotakin ihan oikeaa ruokaakin. Minä bongasin ensimmäinen tämän maapähkinävoilla mehevöitetyn suklaavaunukkaan. Mukaan tarttui myös teetä. Kovin kummoisia ostoksia en vielä tehnyt, sillä halusin säästellä Vegekauppaa varten, jonne olimme suuntaamassa seuraavana päivänä.

Auringossa

Menimme paistattelemaan päivää ja nauttimaan vanukkaasta Koskipuistoon. Vanukas oli todella tuhtia ja riitti oikein hyvin kahdelle.

Futista

Illalla oli ohjelmassa jalkapalloa. Jalkapalloa varten kävimme hakemassa hieman naposteltavaa Stockamannin herkusta ja samalla tietenkin tarkastelin myös ko kaupan valikoimaa.
Oluella

Jalkapallon jälkeen suuntasimme Oluthuoneelle. Oluthuoneella oli ihailtava valikoima gluteenittomia oluita. Tosin kaikki olivat tietenkin pulloissa. Plevnan simaa sai kuitenkin hanasta ja sitähän oli tietenkin maistettava. Juoma maistui ihan vappusimalle. Suosittelen kokeilemaan, mikäli sattuu kohdalle. Tampereella on useampikin olutravintola ja saatavilla paljon pienten panimoiden omia tuotteita. Harmillisesti jään näistä kaikista aina paitsi.

Vegaaninen riisipiirakka

Seuraavaa aamua starttailtiin aamiaisella. Tiina oli leiponut minua varten gluteenittomia ja vegaanisia karjalan piirakoita (en tiedä voiko niitä enää kutsua karjalan piirakoiksi). Nämä veivät kyllä kielen mennessään. Itse olen niin laiska leipomaan piirakoita, että en ole edes viitsinyt kokeilla niiden väsäämistä.

Gopal kahvilassa

Aamiaisen jälkeen lähdimme kaupungille kartoittamaan kauppoja. Ensimmäisenä menimme Vegekauppaan. Vegekaupan verkkokaupasta tilanneena, olin todella pettynyt kaupan tarjontaan. Toki kauppa oli avautunut vasta hiljattain ja varmaan etsi vielä paikkaansa, sekä tuotteita jotka myyvät. Valitettavasti ole kuitenkin sanottava, että Ruohonjuuressa oli paremmat valikoimat ja palasimme sinne tekemään ostoksia. Vegekaupassa oli muutamia erikoisempia tuotteita, kun vegaanista ”kanaa”, sekä jäätelöitä, joita ei saa muualta. Tietenkään tälläisiä asioita en voinut kotiin asti kantaa, sillä kanakin oli pakaste.

Kauppojen kiertelyn lomassa piipahdimme Gopaliin kahville. Kahvilan vitriinit notkuivat herkkuja ja suurin osa tarjottavista oli vegaanista ja gluteeniton. Olin aivan innoissani! Onneksi Kuopiossakin on pikkuhiljaa kahviloissa heräilty tähän.

Kävimme myös Mokkamestareilla, sillä heiltä saa aivan ihania maustettuja kahveja kokonaisina papuina. Kahveja myydään myös Kuopiossa ja oikeastaan samaan hintaan, mutta ne ovat valmiiksi jauhettuja. Haluan jauhaa itse pavut, jolloin kahvi on ihan eri makuistakin.

Tammerkoskea

Tampere

Tiinan kodin ympäristössä on ihania paikkoja ja Tampereella taapertelu oli mukavaa, sillä nähtävää oli paljon enemmän kuin Kuopion betonipunkkereissa. Hyvän tovin toljettelin vanhaa (edelleen toiminnassa olevaa) palolaitostakin. Valitettavasti emme nähneet ainuttakaan palomiestä…

Tuomiokirkko

Jokaiselle retkelle täytyy laittaa ainakin yksi kirkkoverailu. Kävimmepä siis Tampereen Tuomiokirkossa.

Tuomiokirkon alttarimaalaus

Magnus Enckellin alttarimaalaus Ylösnousemus.

Kuoleman puutarha

Suurin syy Tuomiokirkko vierailulle oli Hugo Simberg. Tai oikeastaan kaksi hänen kuuluisinta työtään. Kirkossa ovat esillä Kuoleman puutarha ja Haavoittunut Enkeli.

Haavoittunut enkeli

Haavoittunut enkeli on sijoitettu lehterille ja valitettavasti lehteri oli suljettu yleisöltä, joten en päässyt katsomaan taulua lähempää. Suurin osa kirkon freskoista on myös Simbergin käsialaa. Kirkko on mielestäni todella kaunis näiden maalausten takia.

Friends & Burger

KirKosta suuntasimme lounaalle Friends & Burgers ravintolaan. Ravintolan konseptina on tarjoilla käsintehtyjä parempilaatuisia burgereita. Minä testasin vegaaniburgerin, joka oli tullut listalle toukokuussa. Lisäksi saatavilla oli vegaanista aiolia potuille. Suussa oli karnevaalit, se kertokoon enimmät tuosta paikasta.

Minetti

Lounaan jälkeen oli tietenkin saatava jälkiruokaa. Suuntasimme Koskikeskukseen, jossa on Minetin jäätelöbaari. Valittavana oli aivan uskomattomat määrät erilaisia jäätelöitä. Tarjolla oli myös ainakin kymmenen erilaista sorbettia, jotka olivat vegaanisia. Minä tietenkin maistelin niitä. Vaikean valinnan jälkeen kuppiin päätyin kiivin ja aprikoosin makuisia versioita.

Koskipuistoa Koskipuistossa 2016-06-13 18.41.46

Illaksi oli luvattu erinomaista keliä ja arvelimme katsoa ensin vähän futista screenilta ja sitten suunnata nauttimaan kesäillasta Koskipuistoon piknikin merkeissä. Kävimme hakemassa hieman piknikeväitä kaupasta ja suuntasimme viltin ja poppikoneen kanssa nurmikolle. Hitusen kaiveli kun piskuisesta lähi-Siwasta löytyi vegaanisia vaahtokarkkeja, joita Kuopiossa saa vain kaksin kertaiseen hintaan Punnitse & Säästä kaupasta.
Napolin pizzaa

Viimeisenä Tampere päivänä kiersimme vielä uudelleen muutaman kaupan, sekä kävimme Alanya Oriental Marketissa. Suosittelen tuota kauppaa kyllä ihan jokaiselle! Hyllyt pursuivat herkkuja mitä edullisimpiin hintoihin. Ostin mm. isot pussit kuivattuja papuja ja kikherneitä, sekä ison purnukan tahinia vain murto-osalla siitä summasta, mitä ne olisivat maksaneet tavallisessa kaupassa. Lisäksi tarjolla oli myös tuoreita taateleita todella edullisesti.

Ruokakaupoissa kierrellessä tulee nälkä. Niimpä suuntasimme pizzeria Napoliin lounaalle. Söin elämäni parhaan gluteenittoman pizzan. Ainoana miinuksena oli, ettei juuston tilalle ollut mahdollista saada vegaanista vaihtoehtoa. Monessa Tampereen pizzeriassa tämä kuitenkin jo onnistuu. Ehkäpä heillekin on tulossa sellainen vaihtoehto.

Tampere on hyvän ruuan ja juoman ystävän kaupunki. Varsinkin se on vegaaniystävällinen kaupunki. Tarjonta on paljon laajempaa ja erikoisempiakin tuotteita on tarjolla pienissäkin kaupoissa. Toivonpa, että jonakin päivänä voin puhua näillä sanoilla myös kotikaupungistani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>