Vaihtoehto aamupalalle

Minä en koskaan ole ollut mikään muroihminen. Lapsena tykkäsin Pirkan villieläinkuvioisista muroista, liekkö semmoisia enää valmistetaankaan? Mutta juuri muuten en niitä syönyt. Äiti saattoi joskus ostaa kotiin maissihiutaleita tai muita vastaavia, mutta paketti kesti jumalattoman kauan. En tykännyt puurostakaan. Aamupalaksi söin aina leipää. Jossain vaiheessa en syönyt aamupalaa ollenkaan. Nykyisin syön aamupalaa. Aikaisemmin se leipä oli oikeastaan aina se aamiainen. Nyt olen tietoisesti yrittänyt vähentää leivän syöntiä ja keksiä jotakin muuta sen tilalle aamiaiselle. Vatsani on kiukkuinen, mikäli sinne laitetaan vehnää. Välillä se tuntuu ärtyvän ruisleivästäkin. Niinpä jos syön leipää, on se yleensä täysruisleipää tai täyskauraleipää. Aika tarkkaan saa tiirailla pussin kylkiä, sillä kauraleipä tai ruisleipä sana pussin kyljessä ei todellakaan tarkoita sitä, että ne olisi leivottu vain rukiista tai kaurasta. Se hiton vehnämörkö on piiloutunut kaikkialle. Itseasiassa leivässä sitä saattaa olla melko paljonkin.

Nykyisin syön aamupalaksi aika usein puuroa. Olen vasta aikuisiällä oppinut syömään veteen keitettyjä puuroja. Varsinkin viime aikoina olen innostunut kokeilemaan erilaisia puuroja. Olen laittanut puuroon pinaattia ja kananmunaa. Reseptit ovat kuulostaneet kummallisilta, mutta maistuneet taivaallisilta. Puuro pelkästään ei kuitenkaan riitä minulle aamiaiseksi, sillä hetken kuluttua on nälkä, jos sitä ei täydennä millään. Yleensä syön puuron kanssa rahkaa tai kanamunaa, jotta nälkä pysyy vähän kauemmin poissa.

Puuroa

Puuron kanssa tulee yleensä syötyä myös marjoja jossakin muodossa. Toinen herkku, mikä sopii puuroon kuin nenä päähän on Bonnen hedelmä- ja marjasoseet. Erityisesti mangosose on mieleeni. Sitä saattaa lurahtaa kyllä myös rahkan ja smoothien joukkoon – niin hyvää se on. Bonnet löytyvät kaupoissa hillohyllyistä.

Kesän aikana opin tykkäämään myslistä. Mysliä on kuitenkin vaikea löytää vehnättömänä, ellei halua ostaa gluteenitonta. Gluteenittomat ovat taas hurjan kalliita ja kaupan myslit sisältävät usein paljon sokeria, rasvaa tai suolaa. Mahdollisesti myös kaikkia näitä edellä mainittuja. Mysliä voi toki tehdä itsekkin. Viime joulun alla tein joululahjaksi granolaa, joka oli todella ihanaa. Itsetehty on myös edullista ja siitä saa juuri sellaista kuin haluaa. Varioinnin mahdollisuus on myös loputon.

Kauppoihin on vähän aikaa sitten rantautuneet Paulúns granolat ja myslit. Niitä mainostetaan sokeroimattomina. Ne tosin sisältävät vehnää. Ostin kuitenkin kokeiluun paketillisen omena-kaneli granolaa.

Pauúns Granola

Täytyy kyllä todeta, että oli juuri minun suuhuni sopivaa! Tuote sisältää kauraa ja spelttiä. Speltti on vehnän alalajike, joten ei vatsani ei pidä siitäkään. Pieninä määrinä nautittuna kykenen kuitenkin kestämään seuraamukset, enkä syö tätä joka aamu. Hassuinta on, että granolaa mainostetaan ilman lisättyä sokeria. Ainesosaluetteloa tutkiessa sieltä voi bongata mustaviinimarjatiivisteen ja omenatiivisteen. Todennäköisesti nämä ovat molemmat tiivistettyä mehua. Tällöin niissä molemmissa on myös sokeria, vaikkakin se on marjan ja hedelmän luontaista sokeria, on se yhtälailla sokeria. Näitä mehua käyttämällä saadaan kuluttaja luulemaan tuotetta sokerittomammaksi kuin se todellisuudessa onkaan. Tuote on kuitenkin parempi kuin vastaavat tavalliset versiot. Mm. sen rasvat ovat lähes kokonaan pehmeää rasvaa.  Tuote on kuitenkin aika hintava. Paketti maksaa melkein viisi euroa ja siinä on 450 g eli noin 10 annosta.

Vaikka granola ei ollut pahaa, sen sisältämä vehnä ja hinta aiheuttavat sen, että en todennäköisesti osta tuotetta uudelleen. Voin kuitenkin suositella tätä kaikille, joille nämä kaksi asiaa eivät ole ongelma. Makunsa puolesta granola oli erinomaista. Pidin myös kovasti sen rakenteesta, se oli ihanan rapsakkaa ja erityisesti mieltäni lämmittivät siemenet. Itse kuitenkin jatkossa taidan jatkaa puuro ja smoothie linjalla. Niistä pitävät niin vatsa kuin kukkarokin.

PS. Toivottavasti Paulúns tuo Suomeen loputkin myymänsä tuotteet, sillä Ruotsissa tarjolla on myös mehuja, smoothieta, keittoja, puuroja ja kookosvesiä. Erityisesti puurot ja smoothiet kiinnostaisivat tätä kuluttajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>