Digitaalinen motivaattori

Minulla on ollut sykemittari niin kauan, kun olen aktiivisesti liikkunut. Ensin oli Polarin karvalakkimalli FT7, jonka päivitin vuoden jälkeen Polar FT60 mittariin. Viime kesänä Polar lanssasi A300 aktiivisuuskellon, joka on samalla myös sykemittari. Muutaman viikon jaksoin itselleni perustella, miksi en tarvitse uutta kelloa, mutta kun viimein bongasin tämän mittarin melkoisessa tarjouksessa Gigantin sivuilla, en voinut enää vastustaa kiusausta. Tämän jälkeen olemme olleet erottomattomat. Tarkoitukseni on ollut kirjoittaa jo aikaisemmin kokemuksista tämän Polarin kanssa, mutta se vain on jäänyt. Nyt minulla on neljä kuukautta käyttökokemusta ja en kyllä kadu sijoitustani lainkaan.

Polar A300

 

Kello siis mittaa ranteessani kaiken päivittäisen aktiivisuuden. Siihen voi itse määrittää, kuinka aktiivinen normaalisti on ja kello sen perusteella ilmoittaa, oletko ollut riittävän aktiivinen ja mitä sinun on mahdollisesti tehtävä vielä saavuttaaksesi tavoitteesi. Olen käyttänyt kello liikunnassa ilman sykevyötä (itseasiassa vain pakon edessä) ja sykevyön kanssa. Sykevyön kanssa kello määrittää aktiivisuuden tarkemmin. Esimerkiksi liikunnassa, jossa ei välttämättä liikuta ns. eteenpäin, esimerkiksi kuntopiiri, ymmärtää laite sinun liikkuvan vähemmän, jos mittaat suorituksen ilman sykevyötä. Kello ei siis luonnollisestikkaan voi päätellä kovin tarkasti aktiivisuuttasi ilman sykettä.

Kelloon voi ohjelmoida hälytyksen, mikäli olet istunut liian pitkään paikallasi. Se hälyttää tunnin välein ja kehoittaa lähtemään liikkeelle. Kello myös hälyttää, kun olet saavuttanut päivittäisin tavoitteesi. Nämä molemmat ovat huomaamattomia piippauksia ja värinää. Kellon ruudulta voi lukea hieman dataa, mutta tarkemman analyysin saa kännykän näytölle. Puhelin synkronoidaan puhelimeen bluetoothin yli. Ohjelma on saatavilla ainakin Androidiin ja Appleen.

Aktiivisuusmittari

Aktiivisuus näkyy kellonmuotoisessa kiekossa, josta näkee värikoodeilla, kuinka aktiivinen on ollut mihinkin aikaan päivästä. Ohjelma antaa myös palautetta päivästä, kuinka siitä on suoriutunut.

Palaute

Se antaa sanallisen palautteen päivästä, näyttää kulutetut kalorit, kävellyt askeleet, aktiivisen ajan yhteensä, sekä yöunen keston. Klikkaamalla yöunta saa myös tietää, onko uni ollut levollista vai ei. Samoin askelia klikkaamalla saa tietää kuljetun matkan kilometreinä.

HarjoituspalauteKello antaa myös harjoituksista erillisen palautteen. Palautteesta käy ilmi kulutetut kalorit, keskisyke, maksimisyke, sekä rasvan osuus poltetuista kaloreista. Lisäksi se piirtää sykkeestä graafin, josta voi tarkastella lähemmin sykkeen käyttäytymistä harjoituksen aikana. Kelloon on asetuksiin ohjelmoitu erilaisia liikuntaprofiileja, kuten kävely, juoksu, pyöräily, voimaharjoitus jne. Lisää profiileja voisi ladata Polarin omilta sivuilta. Itselleni ovat riittäneet nuo kellossa jo olevat profiilit.

Teknisistä ominaisuuksista sen verran, että kellossa ei ole lainkaan pattereita, vaan se ladataan USB-portin kautta tietokoneesta. Sykevyö toimii tavallisella ”kellonpatterilla”, jonka saa itse vaihdettua. Kello on vesitiivis, samoin sykevyö. Kellon kanssa voi siis mennä suihkuunkin, mutta saunaan sitä ei saa ottaa. En uskaltanut reissussa kokeilla vesitiiviyttä uima-altaassa tai meressä, sillä edellinen Polari kuoli uima-altaassa. Onneksi takuu pelasti sen. Suihkussa olen kylläkin kellon kanssa käynyt ongelmitta. Patteri kestää mielestäni kauan. Kuinka kauan – riippuu tietenkin käytöstä. Minulla kello on käytössä koko ajan ja treenejä tulee keskimäärin kuusi viikossa. Sanoisin, että ainakin kolme viikkoa kestää akku minun käytössä. Ellei pidempäänkin. Kello ilmoittaa akun olevan vähissä ja silloin ei voi tallentaa harjoituksia, ennen kuin on ladannut akkua. Sykevyöhön olen joutunut vaihtamaan patterin yhden kerran ostamisen jälkeen. Mielestäni bluetooth sykevyö vie enemmän patteria kuin Polarin muut sykevyöt. Mikäli hinta kiinnostaa, niin Polarin omien sivujen mukaan sykevyön kanssa ovh on 160 euroa. Kelloon on myös mahdollista hankkia erivärisiä rannekkeita. Itseäni kiinnostaisi hieman keltainen tai pinkki ranneke.

Olen aivan koukussa sykemittariin. Tuntuu, ettei liikunta ole liikuntaa, mikäli siitä ei saa mitään tietoja. Tiedän tämän olevan tyhmää ja varmasti rehkin ihan yhtälailla ilmankin mittariakin, mutta on myös mukava tietää kuinka korkealla se syke kävi ja kuinka tehokkaasti tulikaan se lenkkiä vetäistyä.  Harmitus on vaan ihan hirmuinen, kun tajuan sykevyön jääneen kotiin ollessani salilla. Tuntuu, että ei edes sarjataukojen pitäminen onnistu ilman mittaria…. Olen myös innokkaasti seuraillut muutenkin päivittäistä aktiivisuuttani tämän kellon myötä ja huomannut sen, että esimerkiksi pelkät työmatkakävelyt eivät riitä kohdallani täyttämään päivittäistä aktiivisuutta.

Onko kukaan muu näin kasvanut kiinni sykemittariin vai treenailetteko pelkästään omien tuntemusten mukaan?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>