Kesä (melkein) saapui parvekkeelle

Olen innokas kukkien laittaja parvekkeelle. Minulla on joka vuosi erinäisiä kasvveja kasvamassa parvekkeella hyvällä ja melkein niin hyvällä menestyksellä. Viime vuonna minulla oli amppelitomaatti, jonka piti tehdä 500 tomaattia tai viisi kiloa tomaatteja. Minulla oli laskuri jääkaapin ovessa ja siinä vaiheessa, kun elokuussa lähdimme reissuun, oli se tehnyt ehkä 20 tomaattia. Isäni hoiti tomaattia matkan aikana ja oli saanut saaliiksi toisen mokaman. Jokainen voi varmaan laskea, että ihan ei tullut 500 tomaattia, saati viittä kiloa. Vika ei kuitenkaan ollut kasvissa vaan minussa. En osannut hoitaa tätä yksilöä. Siitä olisi pitänyt nyppiä varkaat pois eli sellaiset uudet oksan alut. Tällöin se olisi jaksanut tehdä enemmän tomaatteja ja kypsyttää kaikki jo olevat raakileet.

Tomaatin lisäksi kasvattelin mansikoita ja paprikaa. Paprikoita tuli yhdestä taimesta kolme. Ne eivät olleet kovin hyvän makuisia, vaan mielestäni aika kitkeriä. Satoa kuitenkin sain ja paprikat olivat ihan komeita kooltaankin. Mansikkakaan ei ollut mikään menestys, vaikka oli nimenomaan parvekkeelle tarkoitettu taimi. Taisin saada kaksi mansikkaa. Kolmannen söi joku elukka.

Joinakin vuosina olen kokeillut myös yrittien kasvattamista parvekkeella. Jokin niissäkin on aina mennyt pieleen, sillä olen saanut niistä tasan yhden sadon ja sen jälkeen ne eivät ole tehneet lisää. En todellakaan ole mikään viherpeukalo vaan enemmänkin vihertumpelo. Joka vuosi on kuitenkin jotakin yritettävä.

 

Kukat sen sijaan ovat joka kesä menestyneet hyvin, kunhan niitä vain jaksaa kastella. Meillä paistaa aurinko lähes tulkoon koko päivän, aamuaurinkoa lukuunottamatta, parvekkeelle, joten vettä kasvit tarvitsevat joka päivä, mikäli ei luonto sitä niille itsessään anna. Auringon määrä karsii pois monia sellaisi kaveja, joita mieluusti haluaisin parvekkeelleni istuttaa. Esimerkiksi verenpisara on mielestäni aivan ihana, mutta se on varjon kasvi ja kuolee varmasti täydessä paahteessa. Kannattaakin aina kasveja miettiessä ja laittaessa ottaa huomioon olosuhteet mihin ne tulevat. Internetistä on nykyisin helppo hakea tietoa eri kukista ja myös taimimyyjät osaavat yleensä kertoa millaiset olosuhteet mikin kasvi tarvitsee.

Tomaatti ja chili

Viime viikolla kävimme Ikeassa ja bongasin sieltä heti ihania kasveja, joita minun oli saatava itselleni. Tänään sitten kävimme ostamassa kesäkasveja kotiin. Suurimmalle osalle kasveista on aivan liian aikaista vielä muuttaa parvekkeelle. Näin on myös kuvan chilin ja tomaatin laita. Nimittäin ne vaativat kesimäärin 15 astetta lämmintä menestyäkseen. Ostin taimet kuitenkin jo nyt, sillä minun tuurillani niitä ei enää muutaman viikon päästä ole lainkaan. Chili ja tomaatti pääsivät asumaan kirjahyllyyn. Toivotaan kaikki sormet ja varpaat ristissä, että Elli ja Paavo jättävät nämä yksilöt rauhaan. Tavoitteena on kuitenkin saada kasvit siirrettyä parvekkeelle elävinä. Elli kävi jo tutustumassa chiliin keittiön pöydällä ja olisi varmaan tehnyt enemmänkin tuttavuutta kasvin kanssa, mikäli siihen olisi lupa heltynyt.

Laventeli

Ostin myös kaksi ihan rehellistä kukkaa. Laventeli minulla oli viime vuonnakin parvekkeella. En osaa sanoa, mikä kyseissä kasvissa minua kiehtoo. Se ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole kovin näyttävä kasvi kukinnoltaan. Ehkä minua kiehtoo enemmän sen tuoksu. Laventelin asettelin jo parvekkeelle, sillä se kestää pakkasta jopa viisi astetta. Täytyy vain toivoa, ettei enää tule 10 senttiä lunta. Sitä se tuskin kestää. En usko enää kovin kovia yöpakkasia olevan. Jos pakkasta näyttää tulevan enemmän, on laventeli nostettava yöksi sisälle.

Hortensia

Ikeasta kotiutui myös hortensia. Ikeassa oli hyvä valikoima eriväriä ykksilöitä ja päädyin tähän kirjavaan. Pitkään mietin vihertävän valkoisen ja tämän väliltä. Hortensiaa minulla ei ole aikaisemmin ollut ja hieman jännitänkin, että kuinka sen kanssa tulen toimeen. Hortensia osaa olla nimittäin melko oikukas kasvatettava. Voi olla, että kukinnan loputtua siitä ei juurikaan enää ole iloa. Uudelleen kukkiminen on melko harvinaista. Hortensia on myös tarkka vedestään. Sen kukinnot muuttavat väriä veden happamuuden mukaan. Samoin siihen vaikuttaa mullan happamuus. Hortensia kestää myös jonkin verran kylmyyttä. Se selviää ulkona nollan asteen tuntumaan saakka. Kovaa pakkasta ei tämäkään kukka kestä, joten sekin on nostettava sisälle, mikäli säätiedotus vielä kerran lupaa takatalvea. Toivottavasti niin ei enää kolmatta kertaa käy…

Loput kesäkukat on tarkoitus hankkia kesäkuun alussa. Silloin voi yleensä olla varma, että yöpakkaset ovat taakse jäänyttä elämää ja kaikki kukat selviävät jo pihalla. En ole vielä päättänyt, millaisia muita kukkia parvekkeella haluan. Yleensä olen mennyt aika fiilispohjalla. Marketta ja samettikukat ovat olleet melkolailla joka vuotisia suosikkeja. Isäntä toivoo herneitä. Muistan isäni niitä joskus kasvattaneen parvekkeella, kun olin pieni ja kyllä niistä satoa saatiin. Herneet vaatisivat vain jonkin alustan mitä pitkin kiivetä ylöspäin. Mieleni tekisi kokeilla myös istutussäkkejä. Ne olisivat juuri sopivia minun tietotaitooni. Kasveille riittää vain kastelu ja säkki hoitaa kaiken muun minun puolesta. Paitsi ehkä nyppii ne varkaat tomaateista…

Millaisia pihanlaitto- tai parvekesuunnitelmia teillä on? Joko on pihoja ja terasseja laitettu kesäkuntoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>