Uusi intohimoni – Yin jooga

Kunnonsalilla on maanantai iltaisin tarjolla tunti, joka löysi ensimmäisellä kokeilukerralla tien suoraan minun sydämeeni. Tämä on nimittäin yin jooga. Yin jooga on täysin vastakohta esimerkiksi hathajoogalle tai muille voimajoogan muodoille. Yinissä on tarkoituksena vapauttaa keho kaikesta jännityksestä ja ”päästää irti”. Tunnilla pyritään rentoutumaan ja avaamaan kehoa maan painovoimaa apuna käyttäen, eli liikkeitä ei pakota, vaan jokainen venyy juuri niin paljon kuin oma liikkuvuus antaa periksi. Tunnilla tehdään pitkiä avauksia ja venytyksiä erilaisia apuvälineitä apuna käyttäen. Lisäksi tunnilla myös pyritään rentoutumaan. Yin keskittyy etupäässä sidekudoksen avaamiseen ja luomaan kehoon lisää tilaa. Pitkillä venytyksillä saadaan esimerkiksi lantion alueelle enemmän tilaa ja tätä kautta liikkuvuutta. Tunti sopii mainiosti ihan kaikenikäisille ja -kokoisille, eikä aikaisempaa joogataustaa tarvita.

Itse olin ensimmäisellä tunnilla ihmeissäni, että mihin näitä palikoita (joogatiiliä), pitkulaista sohvatyynyä (bolsteria) ja vilttiä oikein tarvitaan. Tunnilla maattiin erilaisissa asennoissa noiden palikoiden ja sohvatyynyn päällä, välillä ilman vilttiä ja välillä viltin kanssa. Voin kertoa, että koska ihan pirusti. Löysin kehostani ennenkuulumattoman kipeitä kohtia. Venytykset olivat todella pitkiä, jopa kolme minuuttia. Jos kohta oli erityisen kireä, voin kertoa, että kolmea minuuttia ei kukaan kärsi olla siinä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole satuttaa itseään ja kohtuutonta kipua ei saa tuntua. Monia venytyksiä voi helpottaa bolsterin tai tiilien avulla. Toki venytys täytyy purkaa, mikäli se aiheuttaa kohtuutonta kipua. Pahinta olivat ehdottomasti varvas- ja jalkapohjavenytykset. Yinjoogalla pyritään vaikuttamaan myös eri elinten toimintoihin, mutta en valitettavasti osaa kertoo siitä enempää. Edellisellä joogatunnilla hoisimme pernaa ja suolistoa joulun syömisen seurauksena.

Olen harmissani, että tunteja on tarjolla vain kerran viikossa. Vuorotyöläisenä ei valitettavasti ole aina maanantaisin vapaata. Näin ollen en pääse kehittämään liikkuvuutta ja venyvyyttäni tämän avulla. Olen yhtä notkea kuin rautakanki, joten olen yrittänyt kiinnittää huomiota liikkuvuusharjoitteluun. Valitettavasti se ei kuulu niihin minun lempialueisiin (koska olen siinä niin surkea). Venyttelyt tuppaavat jäämään aika minimiin, eikä varsinaisia liikkuvuustreenejä ennen tätä yin joogaa ole ollut.

Youtube on onneksi pelastus tässä(kin) asiassa – löysin nimittäin nopealla haulla Youtubesta kokonaisen tunnin mittaisen yinjooga harjoituksen. Tämän testaan aivan varmasti itsekkin.

Jos yin joogaa haluaa tehdä kotona, suosittelen hankkimaan ainakin yhden joogatiilen. Omani ostin kunnonsalilta ja se on materiaaliltaan korkkia. Huomasin kuitenkin Matkuksessa käydessäni, että Tigerissä oli myynnissä joogatiiliä kolmen euron hintaan. Ne olivat kuitenkin pehmeämpää materiaalia, mutta varmasti toimivat ainakin aluksi oikein hyvin. Bolsterin voi askarrella kangaskassin sisään käärimällä sinne esimerkiksi täkin tiukaksi rullaksi, kunhan se ei vaan anna liikaa periksi.

Olisi kenelläkään ideaa, kuinka saisin ujutettua lisää liikkuvuustreeniä viikko-ohjelmaan tai suositella jotakin liikkuvuutta lisäävää lajia? Jos myös satut tietämään kirjan, jossa puhutaan enemmän yinjoogasta, niin ottaisin tämänkin tiedon mielelläni vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>