Kivikautista ruokaa etsimässä

Olen löytänyt mielenkiintoisen uuden ruokavalion, nimittäin kivikautisen ruokavalion tai paleo ruokavalion. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Paleo ei ole mitään uutta auringon alla, eikä varsinkaan Suomessa. Minä nyt taidan aina vain herätä hieman myöhässä kaikkeen. Rapakon takana tämä on ollut jo pitkään kovassa huudossa. Aiheesta on kirjoitettu useita kirjoja ja useita blogeja elää tästä aiheesta. Suomessa on tainnut ilmestyä vasta yksi paleo keittokirja (Thomas Rode Andersen: Paleokeittokirja), korjatkaa jos olen väärässä. Pääpiirteittäin paleossa on tarkoitus syödä, kuin kivikauden ihmiset. Eli pääsääntöisesti ruokavaliosta karsitaan pois kaikki prosessoitu ruoka, maitotaloustuotteet ja viljat ja sokerit, sekä tärkkelystä sisältävät kasvikset, kuten peruna, sekä palkokasvit. Paleossa on monia eri alalajeja ja tämä on varmaan kaikista tiukin versio. Osa sallii maitotaloustuotteista juustot ja hapatetut tuotteet. Tarkkoja jos ollaan, niin paleo ruokavalioon ei kuulu myöskään kahvi. Osan mielestä myöskään hedelmät eivät kuulu paleoruokavalioon.

Lähde: http://healthnbodytips.com/

Lähde: http://healthnbodytips.com/

Ylläoleva kuva selvittää pääpiirteissään paloruokavalion sellaisena kuin itsekin sen näen. Tämä ei siis ole tiukin mahdollinen esitys.

Mielestäni paleossa on karpauksessa on paljon samoja elementtejä. Paleota ei vain mainosteta rasvan ja kerman mässyttämisellä. Kumpikin on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Paleo sallii hiilihydraatteja hieman vapaammin kuin karppaus. Mikä on mielestäni kuitenkin molemmissa ruokavalioissa positiivista? Prosessoitujen ruokien puuttuminen. Ihmiset käyttävät nykyisin aivan liikaa eineksiä, puolivalmiita ja sokerilla ryyditettyjä elintarvikkeita. Varsinkin sokerin kulutus on viimeisten vuosikymmenien aikana lähtenyt aivan tolkuttomaan nousuun. Kauppojen hyllyt pursuvat sokerilla paranneltuja tuotteita. Myös osassa kissanruuissa on nykyisin sokeria. Paleossa korostuu myös mielestäni enemmän luomutuotteet ja eettisyys kuin karppauksessa. Ruokatarvikkeet pyritään hankkimaan luomuna ja läheltä. Lihoissa suositaan vapaasti laiduntavien eläinten lihaa.

En kannusta tai liputa ketään sulkemaan ruokavaliostaan kokonaisia ruoka-aineryhmiä pois. Varsinkin, jos ei ole mitään käsitystä ravitsemuksesta ja monipuolisesta syömisestä. Itse voin paremmin ilman viljoja. Leipää on kyllä ikävä, mutta korvikkeitakin on saatavilla. En pidä perunasta, joten ilman perunoita on ihan helppo olla. En ole jättänyt ruokavaliostani maitotaloustuotteita pois, sillä käytän vain maustamatonta jogurttia, rahkaa ja juustoja. En ole juonut maitoa ikuisuuksiin. En myöskään kotona laita enää teehen tai kahviin maitoa, vaan olen vaihtanut sen mantelimaitoon.

Jos joku miettii, että kuinka suolistoni voi, kun en syö ravitsemussuositusten mukaista kuutta viipaletta leipää päivässä saadakseni riittävästi kuituja, niin kiitos, suolistoni voi hyvin. Saan paljon kuituja marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Olen jopa seurannut kuidun saantiani ja se on päivittäin 30-40g. Suositus naisille on 25g. Eli kuituja saa ihan hienosti ilman leipääkin. Vatsani on myös tyytyväisempi, se ei enää kurise tai turpoa kuin ilmapallo. Huomaan kyllä heti syöneeni viljoja, jos vahingossa tai tarkoituksella niitä suuhuni lapan.

Paleo on minullekin vielä verraten uusi tuttavuus ja harjoittelen vasta paleokokkailuja. Suhtaudun tietoon kriittisesti, mutta uteliaasti. Tiedostan oikein hyvin, ettei ravitsemussuositukset kehoita syömään näin. Toisaalta aina unohtuu se, että ravitsemussuositukset on tehty väestötasolle. Kannustaisin jokaista tutkiskelemaan sitä, mikä omassa kehossa ja vatsassa tuntuu parhaimmalle. Minulle sopii tämä mainiosta, toisille tämä ei sovi lainkaan. Pääasia on, että jokainen on tyytyäinen omiin valintoihinsa ja jos mahdollistaa pyrkisi nauttimaan ruuasta, mutta pitämään samalla myös huolta omasta terveydestään. Jokainen meistä on erilainen yksilö ja kukaan ei voi olettaa, että samat ohjeet toimisivat aina jokaisella samalla tavalla.

Mikäli haluat lueskella enemmän paleosta Suomen kielellä, kannattaa vilkaista Helsinki Paleon verkkosivut. Siellä on aiheesta kirjoitettu selkokielellä ja monipuolisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>