Pähkinöiden puolesta

Entisessä elämässäni pähkinä tarkoitti minulle hasselpähkinää suklaalevyn sisällä tai suolapähkinää maapähkinästä tai cashewpähkinästä. Remontoidessani ruokavaliotani, (välikaneetti: edelleen herkuttelen maustetuilla cashewpähkinöillä ja voin syödä suolapähkinöitäkin, mutta olen oppinut nauttimaan pähkinöistä muutenkin) toin osaksi välipalaa maustamattomat pähkinät. Tämä tapahtui puolihuolimattomasti, sillä minun piti etsiä hyviä rasvanlähteitä lisää ruokavaliooni, sekä kaipasin vaihtelua ainaisen maitorahka purkin tilalle. Aluksi ostin vain cashew pähkinöitä. Olen nimittäin allerginen todennäköisesti jollekkin pähkinöiden käsittelyaineelle tai kuoressa olevalle ainesosalle, sillä esimerkiksi kuorelliset hasselpähkinät saavat kurkkuni kutiamaan. Myös pekaanipähkinällä on suurina annoksina taipumusta samaan. Cashew ei aiheuttanut minulle mitään ongelmia. Cashew pähkinän jälkeen laajensin valikoimaani kuorittuihin (suolaamattomiin) pistaaseihin ja kuorittuihin manteleihin. Tiedän, että varsinkin mantelit kannattaisi nauttia kuorineen, sillä kuoret sisältävät valtavan paljon mikroravintoaineita. Jos joku tietää, mistä tämä kutina johtuu, niin kertokoon sen toki minullekin.

Pian pähkinöiden syömisen aloittamisen jälkeen löysin Punnitse&Säästä kaupan Kuopion keskustasta. Olin innoissani valtavasta valikoimasta pähkinöitä (ja muitakin herkkuja), eikä ihan kaikkea tarvinnutkaan enää tilata rapakon takaa. Nyt olen vielä enemmän innoissani, kun Päivärannan Citymarketin yhteyteen avattiin uusi P&S, joka on huomattavasti tilavampi ja ainakin ensisilmäyksellä vaikutti laajemmalta valikoimansa suhteen kuin keskustan kauppa. Lisäksi myös pähkinöitä ei enää tarvitse lähteä noutamaan asioikseen, sillä ne voi kerätä ostoskoriin perusruokaostosten yhteydessä. Päivärannan P&S tarjoaa asiakkailleen noin 300 erilaista irtotuotetta.

P&S on tuonut myös ulottuvilleni useita sellaisia raaka-aineita, pähkinöiden lisäksi siis, joita olen aikaisemmin joutunut metsästämään verkkokaupoista ja muista pienistä erikoisliikkeistä. Mm. kookosjauhoja ja kooskossokeria saa kohtuulliseen hintaan P&S-kaupasta. Usein etsiessäni jotakin erikoisempaa kuiva-ainetta, käynkin ensimmäisenä tarkistamassa löytyisikö sitä P&S:stä. Minua ilahduttaa myös luomuraaka-aineiden laaja valikoima. Usein ostankin cashew’t ja mantelit luomuna, sillä niillä ei ole niin valtavaa hintaeroa ”tavallisiin” verrattuna. Olen myös löytänyt ihania myslejä irtomyynnistä. Ei siis tarvitse ostaa koko pakettia vain maistaakseen. Teehylly on myös aina käytävä katsastamassa, sillä heillä on hyvä valikoima irtoteetä. Toivoisin ehkä vielä lisää Mokkamestareiden teelaatuja valikoimiin, sillä olen tykästynyt heidän makuvalikoimaansa.

Pähkinöiden ja teen lisäksi katsastan P&S:stä aina suklaahyllyn. Tykkään kovasti laadukkaasta tummasta suklaasta. Eniten kolahtaa 75 prosenttiset suklaat, sillä siitä ”vahvemmat” maistuvat minusta tunkkaisille ja 50 prosenttiset taas maistuvat huonolle maitosuklaalle. Uusin tuttavuuteni on Cocovin raakasuklaat, joista varsinkin minttu oli aivan taivaallista!

Usein kotiin eksyy ko kaupasta myös erilaisia kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja aprikooseja, joita pilkon aamupuuron sekaan antamaan makeutta ja rakennetta. Lisäksi myös kuivattu luomu kookos ja pakastekuivatut mansikat ovat ehdottomia lempituotteitani. Seuraavaksi täytyy kokeilla P&S:n irtomyynnissä olevia papuja ja linssejä, sillä niitäkin kuluu meidän keittiössä melkolailla. Mainittakoon vielä superfood hifistelijöille, että P&S myy myös Cocovin superfoodeja. Itse en ole niihin (vielä) hurahtanut – ehkäpä sen takia, että en mitenkään saa peitettyä niiden aineiden makuja esimerkiksi smoothiessa.

Millaisia herkkuja sinä ostat Punnitse&Säästä -kaupasta?

(Kuvat täältä ja täältä.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>