Bananas are for monkeys

Minä olen käyttänyt palautusjuomaa siitä saakka, kun aloitin säännöllisen treenaamisen ja varsinkin kun se on sisältänyt kuntosalilla huhkimista ja kahvakuulailua. En käytä palautusjuomaa aerobisen harjoituksen jälkeen vaan silloin nautin ihan tavallista ruokaa. Syöminen on kuntosalin jälkeenkin tärkeää, mikäli haluaa oikeasti kiinnittää huomiota siihen, mihin kuntosalilla hien vuodattaminen vaikuttaa. Jos syö liian vähän (tai vääränlaista ruokaa) saattaa enemmänkin menettää lihaksiaan kuin saada niitä lisää. Itselläni ei ole tarkoituksena tällä hetkellä lihasten kasvattaminen, vaan lähinnä rasvanpolttaminen ja yleiskunnon nostaminen. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, etten halua menettää jo olemassa olevia lihaksiani, vaan haluan sulattaa rasvan joka ympäröi niitä. Palautusjuoman sisältämät proteiinit edesauttavat tässä. Lihasta rasittaessa siihen tulee mikroskooppisia repeämiä, joidenka korjaukseen ja samalla lihaksen vahvistamiseen elimistö tarvitsee proteiinia. Jos proteiinia ei saa riittävästi ruuasta, ottaa elimistö sen jo olemassa olevista lihaksista. Runsaasti liikkuva ja painoaan pudottava tarvitsee proteiinia noin 1,5 g per ihannepainokilo. En ihan hirveästi aio nyt kirjoittaa tästä tarpeesta tai millaista proteiinia tulisi käyttää, sillä en ole asiaan aivan niin vihkiytynyt. Olen paljon aiheesta lukenut, mutta jokaisella tuntuu oleva hieman erilainen käsitys proteiinin tarpeesta ja sen parhaista lähteistä. Itse käytän heraproteiinia lisäproteiinina.

Proteiinia saa tientenkin myös ravinnosta. Pääsääntöisiä lähteitä ovat liha, kala, kananmuna ja maitotaloustuotteet. Itselläni on usein hankaluutta saada riittävästi proteiinia ilman palautusjuomia liikuntapäivinä. Toki tämän voisi muuttaa suunnittelemalla vielä tarkemmin syömisensä (palaan tähän aiheeseen myöhemmin). Palautusjuoma on minulle myös ”palkinto” liikuntasuorituksesta. Yleensäkin palautusjuomat maistuvat makealle ja hyvälle. Kun on karsinut ruokavaliosta kaiken ylimääräisen herkun, toimivat palautusjuomat minulle eräänlaisena karkkina yhtälailla kuin ruokavalion täydentäjänä.

Palautusjuomat sisältävät proteiinia ja hiilihydraatteeja hieman erilaisilla suhteilla riippuen valmistajasta. Oma lempparini on jo pitkään ollut Valion valmistamat Pro feel juomat ja niistä erityisesti kaakao, myös mansikka ja vanilja ovat hyvänmakuisia. Kahvin ja lakritsin makuiset menettelevät, mutta en koskaan osta niitä. Puhtaiden saliharjoitusten jälkeen nautin yleensä pelkkää heraa ilman hiilihydraatteja, sillä silloin nautin hiilihydraatit ruokana. Raskaan jumpan tai kahvakuulan jälkeen hiilihydraattivarastot tuntuvat paljon tyhjemmiltä, joten silloin olen ottanut tavaksi hörpätä Pro feelin. Olen maistellut muidenkin valmistajien tetroissa myytäviä palautusjuomia. Fastin Protein & Recovery on ihan kelvollista, mutta Pro feelissä on täyteläisempi maku. Olen valinnut valmiit tetrat aina sen perusteella, ettei niissä saa olla grammamääräisesti enempää proteiinia, kuin hiilihydraatteja. Vaikka en pyrikkään hiilareita välttelemään, en kuitenkaan halua tankata itseeni turhaan sokeria. Sitä nimittäin palautusjuomissa valitettavasti on. Pitkään minulla oli pannassa Gainomax palautusjuomat, ennen kuin nyt huomasin kaupan hyllyihin ilmestyneet uudet purkit. Vaniljan ja päärynän makuiset palautusjuomat, Gainomax Protein, joissa on hitusen vähemmän (19g) hiilareita kuin proteiinia (21 g). Perinteisessä Gainomax Recovery versioissa ja kaksi kertaa enemmän hiilareita kuin protskuja. Mikä parasta nämä maistuvat myös todella hyville ja ovat koostumukseltaan samanlaisia kuin Pro feelit. Gainomaxit olivat Citymarketin mammuttimarkkinoilla tarjouksessa, joten kävin hamstraamassa aika monta purkkia kotiin.

Ainoana ongelmana näen näyden palautusjuomien kanssa hinnan. Yksi tetra maksaa keskimäärin 1,60-1,80 hieman merkistä ja paikasta riippuen. Jos viikossa on 5-6 sellaista treenikertaa, että purnukan tarvitsee, niin ei tarvitse ihan kauheaa matematiikin taitoa laskeakseen, kuinka paljon rahaa kuussa noihin pikkupurnukoihin hupenee. Toisaalta rahaa ei kulu karkkiin, eikä muuhun huttuun. Kaipa se on aina suhteellista ja milta kannalta asiaa katselee. Palautusjuomia voi tehdä myös itse, mutta vielä en ihan tähän ole hurahtanut. Olen miettinyt kuitenkin palautusjuomajauheen ostamista, sillä se tulisi pidemmässä juoksussa edullisemmaksi. Valitettavasti jauheet eivät ihan yllä samaan suutuntumaan kuin tetroissa myytävät valmiit juomat. Nyt olisinkin kysellyt teiltä vinkkejä jauhemaiseen palautusjuomaan – kenenkä tuotteissa on hyvä suutuntuma (ei siis jauhoinen, eli liukenee kunnolla veteen) ja maut kohdillaan?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>