Parhaus synttärilahja

Synttäreitä ei vielä ole juhlittu, eivätkä ne ole edes takanapäin, mutta ensimmäisen lahjani sain jo. Isäntä oli ollut reipas ja tilannut lahjani Internetin syövereistä niin ajoissa, että tänään se tulla tupsahti Prisman pakettiautomaattiin. Minulle esitettiin kaksi vaihtoehtoa – voisin avata pakettini heti tai vasta syntymäpäiväni. Tarvitseeko edes kertoa, että malttamattomana yksilönä en tietenkään voinut jättää pakettiani lojumaan ensi viikkoon saakka. Kiireesti raastoin paketista pahvikuoret irti ja sisältä paljastui ihana uusi sykemittari! Entinen mittarini on vajaan vuoden vanha, mutta olen ehtinyt kirota sen puutteita jo useampaan otteeseen. Vanha mittarini oli Polarin mallia FT7. Käytännössä tuo karvalakkimalli näyttää vain kulutetut kalorit ja sykkeen, sekä kertoo onko liikunta rasvaa polttavaa vai kuntoa kohottavaa.

Nyt lahjaksi saamani mittari on Polarin FT60, joka on tarkoitettu juuri fitness ja crosstraining käyttöön. Eli passaa pomppia tuon mittarin kanssa jumpassa, mutta myös lenkkipoluilla. Uudella vekottimellani voin laatia viikottaisen harjoitusohjelman, joka määrittää liikunnan määrän ja kulutuksen, jolla pääsee tavoitteeseen. Vaihtoehtoina  harjoitusohjelmille on painon pudotus, kunnon kohottaminen tai kunnon maksimoiminen. Itse valitsin painon pudotus ohjelman. Viikko tavoitteena on liikkua 5 tuntia 30 minuuttia ja kuluttaa liikunnalla 3800 kaloria (nämä siis mittari määrittelee aikaisemman aktiivisuuden, iän, sukupuolen ja painon perusteella). Liikunnan määrästä 2 tuntia 25 minuuttia tulisi olla matalatehoista (sykealue 1 (laite itse määrittelee sykealueet)) ja 3 tuntia 5 minuuttia sukealueella 2 tapahtuvaa keskitehoista liikuntaa.

Sykemittarin avulla voi määrittää myös kuntotason. Tämä kuntotaso on niin sanottu Polar OwnIndex, joka on valmistajan mukaan suoraan verrattavissa VO2MAX:n eli maksimaaliseen hapenottokykyyn. Hieman aiheutti kotona hilpeyttä, kun makasin kotona selälläni sohvalla ja isäntä tiedusteli mitä oikein puuhaan. Teen kuntotestiä, vastasin… Sykemittari siis määrittää kunnon leposykkeen vaihtelusta. Testi kestää noin viisi minuuttia ja se aika ollaan pitkällään levossa. Ennen testin aloitusta on hyvä olla pitkällään muutama minuutti, jotta syke ehtii tasaantua. Oma tulokseni oli 32, eli tyydyttävä. En todellakaan odottanut huippuarvoja, sillä tiedän peruskestävyyteni olevan ihan olematon edelleen, mutta ainakaan arvo ei ollut huono. Jota se varmasti olisi ollut vielä muutama kuukausi takaperin. Eteenpäin mennään sanoi mummo lumessa! Periksi ei anneta.

Sykemittarissa on myös painopäiväkirja sovellus, eli käytännössä sinne voi tallettaa painon ja mittari piirtää siitä kurvan (joka tietenkin on aina laskusuuntainen 😉 ).

Kävin ennen yövuoroon menoa kahvakuula tunnilla, jotenka pääsin heti testaamaan uutta mittaria käytännössä. Sykevyö oli hieman erilainen kuin aikaisemmassa ja jotenkin tuntui, että se pysyi paremmin paikoillaan ja näin ollen antoi luotettavampia lukemiakin. Parasta mittarissa oli kuitenkin, että se näyttää kesken harjoituksen, jos et ole oikealla sykevälillä. Tätä ei vanha mittarini näyttänyt lainkaan. Käytännössä tämä auttaa säilyttämään riittävän tehon koko harjoituksen ajan ja näin maksimoimaan kehityksen. Sykemittari antaa myös palautetta harjoituksesta.

Kahvakuula harjoitus siis paransi rasvanpolttokykyäni, sekä kuntoani. Lisäksi mittari näyttää kulutetut kalorit ja kuinka paljon kaloreista on lähtenyt rasvakudoksesta. Käytännössä minulle ei ole hajuakaan, mikä on hyvä lukema tuohon kaloreita rasvasta arvoksi. Ajattelen kuitenkin, että mitä suurempi sen parempi. Käytännössä kuitenkin ensin aina elimistö kuluttaa hiilarivarastot tyhjiksi, ennen kuin se alkaa käyttämään rasvaa energian lähteenä liikunta suorituksen aikana. Mittari kertoo myös näiden tietojen lisäksi, että millä sykealueella on liikuttu minkäkin verran (mittarissa siis kolme sykealuetta – matala-, keski- ja kovatehoinen). Lisäksi vielä saa tiedon harjoituksen keskisykkeestä, sekä maksimisykkeestä.

Täytyy sanoa, että tämän parempaa lahjaa en olisi voinut saada synttäreiksi. Mikä parasta lahjan sai vielä avata etukäteen ja heti pääsi nauttimaan uuden vekottimen hienouksista. Minulla sykemittari on kovassa käytössä, sillä käytän sitä jokaisessa harjoituksessa, jonka teen. Marraskuun alusta harjoituskertoja sykemittarin kanssa on kertynyt 125, joka on 5,2 harjoitusta viikkoa kohden. Huomioiden kuitenkin, että joulukuussa vietin treenittömän viikon huonon olon takia ja vuoden vaihteessa olin kaksi viikkoa treenikiellossa. Ihan olen tyytyväinen saldoon ja uudesta mittarista saan varmasti lisää motivaatiota ja potkua jatkaa samaan malliin!

One thought on “Parhaus synttärilahja

  1. […] jo aikaisemmin viime viikolla uudesta Polarin F60 sykemittaristani. Nyt päätin kirjoittaa jatkoarvostelun viikon […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>