Henkilökohtainen Wake up light experiment

Tämän pariskunnan toinen osapuoli sai testiin Philipsilta uuden Wake up light sarastusvalon testiin ja tietenkin minunkin piti päästä pikkusorkkineni kiinni tuohon kapistukseen. Sain valon isännän jälkeen testattavakseni. Olen nyt tässä vajaan viikon verran illalla nukahtanut lampun auringonlaskuun ja tuutulauluun ja aamulla herännyt lehmän ammumiseen ja auringonnousuun. Lamppuhan lupaa helpottaa mm. heräämisen vaikeuttaa asteittain voimistuvalla valolla ja miellyttävällä heräämisäänellä. Minusta herätyskelloon heräämisestä ei saa miellyttävää mitenkään. Hauskaa ehkä, mutta ei miellyttävää. Olen aina ollut sängyssä illalla pitkään piehtaroiva ja aamulla sieltä vaikeasti nouseva yksilö. Yleensä käynnistyn vasta matkalla töihin, en niinkään herätyskellon soidessa.

Philipsin uuteen Wake up lightiin saa telakoitua iPhonen. Koko lamppua myös ohjataan iPhonen avulla. Ensin on tietenkin hankittava ilmainen sovellus iPhoneen, ennen kuin tämä on mahdollista. Heräämistä ja nukahtamista varten voi valita mukana tulevista luonnollisista äänistä (meren kohinaa, linnun laulua, lehmän ammumista jne.) tai omasta musiikkikirjastostaan. Minä olen tykästynyt luonnollisista äänistä juurikin tuohon lehmään, johon aamulla herään ja iltaisin minut tuudittaa unten maille Zenpuutarha tai Joogamusiikki. Valo himmenee illalla puhelimen asetettua telakkaan asteittain. Ajan voi itse valita, minä olen säätänyt sen viiteen minuuttiin. Samoin voi aamuksi valita kuinka paljon aikaisemmin lamppu alkaa sarastaa – tämän olen säätänyt puoleen tuntiin. Yleensä herään itse aina siihen, kun valo syttyy. Vielä viikon kokeilunkin jälkeen näin kävi. En siis ainakaan vielä ole tottunut valoon. Minua tämä ei haittaa, sillä olen aamutorkuttaja. Nyt ei tarvitse enää erikseen torkuttaa, kun vetelehtii  ja torkkuu sen puoli tuntia siellä petissä. Puhelimesta voi myös säätää torkun pituuden, valon määrän ja herätyksen äänen volyymin. Lisäksi voi valita, kysyykö puhelin sinulta aamulla muutaman kysymyksen nukkumisesta. Näiden avulla voi seurata omia yöuniaan tilastoista.

Harmillista on, ettei puhelin esitä kysymyksiä, jos herätyksen sammuttaa ennen kuin se ehtii alkaa. Esimerkiksi tänä aamuna nousin kolme minuuttia ennen herätystä, niin kysymyksiä ei sitten esitettykkään. Vaikka olisin voinut kertoa unen laadustani ihan tarvittavan määrän informaatiota. Puhelin kysyy aamulla unen laadusta ja heräämisen helppoudesta. Sininen naama kertoo unen laadun ja oranssi heräämisen helppouden. Kuten kuvasta näkyy, niin vaikka uni olisi ollut laadullisesti hyvää, ei minusta ole ollut helppo herätä, edes pitkien unien jälkeen. Ehkä minulle on ikuisesti hankalaa se sängystä nouseminen…

Minulla on aikaisemminkin ollut käytössäni sarastusvalo, muttei koskaan näin hienoa. Valo on todella ihanan pehmeä ja sen portaittainen voimistuminen on tehty hienosti. Valo muuttaa väriään oranssinpunaisesti himmeän vaaleaksi. Miinuksia en ole lampusta löytänyt muuta kuin iPhonen sidonnaisuuden. Toki lamppua on saatavilla ilman telakkaakin, mutta juuri puhelimella ohjaaminen tekee lampusta niin hauskan. Design on mielestäni silmää hivelevä. Ollaankin tuumailtu, josko molempien yöpöytää komistaisi joku päivä tälläiset valot, sillä entisiin yövaloihin verrattunu nämä ovat sata kertaa kauniimmat. Sillä sarastusvaloahan voi käyttää iltaisin ihan pelkkänä lukuvalona. Sitä voi käyttää myös kirkasvalo lampun tavoin, eli piristämään pimeimpään aikaan.

Jos sinua kiinnostaa, mitä mieltä isäntä oli valosta, löydät postausken täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>