Naxos & Santorini

Eli siis Naxos ja Santoriini on tämän postauksen aiheena. Saatiin vihdoin ja viimein varattua loma ensi kesälle ja nyt kun varausmaksukin on maksettu, voi tästä hieman enemmän ääneen puhua. Ensin meillä oli tarkoituksena matkustaa kahdeksi viikoksi Kreetalle, siten että oltaisiin oltu ensimmäinen viikko Rethymnonissa ja sitten viikko viimekesäisessä Georgioupolissa. Kuitenkin kun asiaa ja hintoja ruvettiin tarkemmin selvittämään, kävi ilmi, että Finnmatkat eivät tarjonneet kuljetusta noiden kahden kohteen välille edes lisämaksusta. Ruvettiin sitten tutkailemaan muita vaihtoehtoja ja löysimme Apollomatkojen sivuilta meille passelin loman.

Finnmatkoissa on nyppinyt jo pidemmän aikaa se, että kaikesta on täytynyt maksaa erikseen. Ennen lentokoneateria on kuulunut lennon hintaan, samoin kuljetus kentältä hotelliin. Nykyisin nämä ovat lisämaksullisia palveluita. Lisämaksua täytyy maksaa myös parvekkeesta, jota ennen on voinut toivoa. Matkatavaroita saa olla myös mukana vain 20 kiloa sisältäen käsimatkatavarat. Laskeskelimme, että kaikkine lisämaksuinen olisi lomamme tullut saman hintaiseksi Finnmatkoilla kuin Apollomatkoilla. Meidän reissuumme sisältyy siis lennot Helsinki-Santoriini-Helsinki, lauttakyydit Santorini-Naxos-Santorini ja lisäksi bussikuljetukset kentältä satamaan ja satamasta hotelliin, sekä sama palatessa. Lisäksi lennämme Finnairilla, jolloinka ruoka näkyy kuuluvan samaan hintaan ja matkatavaroita saa olla mukana 23+8kg.

Olen ihan intopinkeänä etsinyt tietoa molemmista kohteista. Tällä hetkellä olen ehkä enemmän innoissani Naxoksesta kuin Santorinista, vaikka alunperin se olikin toisinpäin. Santorinilla on kuitenkin paljon enemmän turismia, mutta se on ainutlaatuisen kaunis kreikkalainen saari. Olen aina halunnut sinne matkustaa (jos totta puhutaan, niin lentokentällä olen kyllä siellä kerran käynyt, sillä Karpathokselta tullessa oli välilasku siellä). Santorinilla majoitumma saaren itäpuolelle Kamarin kylään Christos Makris hotelliin. Hotelli on vaikuttanut varsin hyvältä Internetin perusteella. Tuossa hotellissa meillä kuuluu aamiainen samaan hintaan, vaikka huoneistohotelli onkin. Tosin luin tuosta aamiaisesta ja luulempa, että yhtenä aamuna käydään kurkkaamassa mitä sillä on meille tarjottavanaan ja muutoin laitamme aamiaiset itse. Minusta se kiireetön aamiaisen puuhastelu ja leivän hakeminen leipomosta heti aamulla kuuluu lomaan. Luksusta tästä hotellista tekee se, että se on rannalla. Pääseepähän hotellille vessaan ja suihkuun. Kamarista on helppo liikkua bussilla muuallekin, ja ainakin Oia ja Thira tullaan varmasti käymään tutkiskelemassa. Minua kiinnostaisivat kivikasatkin, mutta isäntä ei niistä ihan yhtä innoissaan ole. 😀

Santorini - Kamari

Naxoksella, joka siis on ensimmäisen lomaviikkomme tukikohta, asumme Panormos hotellissa. Tämäkin on huoneistohotelli keskellä Naxoksen Choraa, eli pääkaupunkia. Rantaan ei ole matkaa muutamaa kymmentä metriä ja samanverran on matkaa myös kaupoille. Odotan, että pääsen kiertelemään Naxoksen vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja juomaan Frappea rantabulevardin kahviloihin. Eihän tässä olekkaan kuin melkein puoli vuottaa aikaa haaveilemiseen. Tosin se loma tuntuu entistä paremmalle siinä vaiheessa. Kaipailin Naxosesta jotakin opaskirjaa, jonka olisi voinut ottaa mukaan matkalle, mutta ainakaan vielä ei sellaista ole tullut vastaan.

Naxos Chora

En ole kymmeneen vuoteen ollut kahta viikkoa ulkomailla. Viime kesänä todettiin, että viikossa tulee vain äkäiseksi, niin ajateltiin tänä vuonna olla kaksi. Tokihan tässä joutuu taloudellisesti venymään enemmän, mutta todennäköisesti säästetään paikan päällä sillä, että syödään kerran päivässä kunnolla ja päivällä vain pita gyroksia tai kreikkalaista salaattia. Santorini on hieman kalliimpi kuin muut Kreikan saaret, mutta taas Naxos on edullinen. Joten eivätköhän se tasapainota toisiaan.

Kuten jo mainitsinkin, niin Finnairilla mennään. Mikään valtavan suuri ei tuo kone ole, sillä Santorinin kentälle ei millään Jumbolla laskeuduta. Eniten tässä matkassa minua mietityttää kuitenkin Santorinilta Naxokselle tapahtuva siirtyminen vesiteitse. Jonkinlaisella lautalla ilmeisesti mennään, tosi Apollomatkojen sivuilla lukee näin ”Matka Santorinin lentokentältä satamaan tai satamasta lentokentälle kestää noin 25 minuuttia. Laivamatka Santorinista Naxokselle kestää noin 3–4 tuntia riippuen laivan tyypistä. Laivamatka tehdään joko suurella lautalla tai pienemmillä veneillä.” Tekisi mieli lähettää postia Apollomatkoille, että voisitteko mitenkään tähdentää mitä tuo vene tarkoittaa…. Että soutuveneeseenkö sitä matkalaukun kanssa ahtaudutaan? Saattaa tulla Postafenit tarpeen tuolle välille. 😛

Tälläinen loma on tällä kertaa suunnitteilla  – jos olet käynyt Santorinilla tai Naxoksella, niin kaikki vinkit ovat tervetulleita. 🙂

2 thoughts on “Naxos & Santorini

  1. Ari

    Ihan pakko kommentoida: Retistä menee paikallisbusseja Hanian suuntaan jatkuvalla syötöllä. Georgioupolin kohdalla on helppo hypätä pois kyydistä ja kävellä sen ~200 metriä tien varresta itse ”kaupunkiin”. Ei maksa monta euroa ja tuon helpommaksi on vaikea päästä. Bussit ovat kaikki isoja turistibussityylisiä joten laukut menevät kyytiin ihan ongelmitta. Jos ei muuten niin taksillakin pääsee jos haluaa jostain ihmeen syystä maksaa ylimääräistä (tai jos ei ole valmis sitä paria sataa metriä kävelemään 🙂 )

    ..vaan ei siinä mitään. Santorini ja Naxos lienevät hienoja paikkoja myös. Tänä kesänähän se selviää.

  2. Ice-Cherry

    Tiedän, että noita bussseja kulkee. Olen monta kertaa Kreetalla juurikin noilla busseilla liikkunut eri kylien välillä. Lähinnä vain nyppi tuo Finnmatkojen tarjonta, kun ei mitään kuljetusta saanut kylien välille. Ja Georgioupolin bussipysäkiltä olisi ollut melkoinen matka meidän valitsemallemme hotellille (aika paljon enemmän kuin vain 200 m), eikä sen matkan meneminen matkalaukkujen kanssa kolmenkymmenen asteen helteessä hirveästi innostanut.

    Toisekseen ihana on nähdä uusia paikkoja. Naxos on minulle täysin ennestään kokematonta maaperää ja Santoriinilla olen käynyt vain kääntymässä. Nyt on aikaa tutustua molempiin rauhassa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>