Meillä kokataan – parhaat välineet

Rakastan ruuanlaittoa (ja syömistä :D), mutta ilman kunnon välineitä ruuanlaitto on lähinnä tuskastuttavaa ja jopa raivostuttavaa. Meidän keittiöstä löytyy kyllä paljon turhakkeita, joita ei todellakaan oikeastaan tarvitsisi tai niitä käytetään kerran vuodessa jos silloinkaan. Näitä ovat muunmuassa sitrusraastin, pariisinperunarauta ja frappe-vaahdotin…. Jostakin näitä keittiöturhakkeita meille sikiää ja sitten niistä ei oikein raaskisi luopuakkaan – voihan niitä joskus tarvita. 😉

Ajattelin kuitenkin esitellä omat lempparitavarani keittiön syövereistä, jotka eivät ole turhakkeita ja jotka ovat meillä lähestulkoon päivittäisessä käytössä.

Tärkein keittiön työväline on ehdottomasti kunnon veitsi (enkä puhu nyt mistään Fiskarsseista…). Kannattaa investoida kunnolliseen kokkiveitseen – itselläni on niitä muutama, mutta tämä on ehdottomasti paras. Victorinox valmistaa ensiluokkaisia veitsiä, joidenka hinta sopii vielä kotikeittiöön. (Itse haaveilen japanilaisvalmisteisesta keraamisesta veitsestä, mutta sen hinnasta puhuttaessa on kyse satasista…) Victorinoxet ovat sveitsiläistä laatutyötä ja ne on valmistettu myös ammattikäyttöä silmällä pitäen. Valikoimissa on yli 400 veistä ja lisäksi muita keittiötarvikkeita. Kuvan veitsi irtoaa noin 40 eurolla. Itse maksoin omastani puolet vähemmän, sillä olin onnekas ja sain ostettua sen suoraan maahantuojalta kouluaikoinani. Veitsiä voi ostaa ainakin Prismoista ja Clas Ohlsonilta.

Veitsestä täytyy pitää huolta. Sitä EI pestä astianpesukoneessa, vaan heti käytön jälkeen käsin ja kuivataan pyyhkeeseen, laitetaan takaisin suojukseen ja laatikkoon. Näin se ei tylsy. Toisekseen, unohtakaa ne kotikäyttöiset teräspuikot, joilla voi teroittaa veistä. Ensinnäkin niillä pilaa veitsen, jos ei osaa hommaa. Ne eivät myöskään varsinaisesti teroita veistä. Jos haluat teroittaa veitsen kotona, investoi timanttipuikkoon ja opettele käyttämään sitä ensin jollakin halvalla veitsellä. Itse teroitutan veitseni suutarilla (maksaa muutaman euron per veitsi ja tulos kestää kovassakin käytössä vuoden). Veitsistä voisin saarnata kokonaisen postauksen verran.

Mikroraastin on superkätsy väline kovien juustojen, valkosipulin, mausteiden ja suklaan raastamiseen. Tässäkin kannattaa satsata laatuun ja katsella vaihtoehtoja. Omani on CuisinePron vehje ja toimii kuin unelma. Tätäkään ei saa pestä koneessa vaan käsinpesu ja hellävarainen kuivaus, jotta se ei tylsy.

Oranssilaatikko on sipulisilppuri Tupperwarelta. (Joojoo, silpulin voi silputa veitselläkin…) Eipähän itketä ja sipulin saa jauhettua todella hienoksi, jota arvostan suuresti varsinkin lihapullia tehdessäni. Toisekseen sipuli suurustaa hyvin kastikkeita, eikä sitä tarvitse keitellä tuntikausia, kun hienontaa sen valmiiksi hyvin pieneksi. Voi tällä vehkeellä silputa muutakin kuin sipulia, mutta itse en sitä juuri muuhun ole käyttänyt.

Suola ja pippuri on parasta jauhaa suoraan myllystä. Varsinkin pippurin maku on ihan erilainen, kun se tulee myllystä eikä ole valmiiksi rouhittua. Nykyisin saa jo monia mausteita valmiiksi myllyissä, joten ei ole edes pakko investoida myllyyn. Itselläni on myllyissä suolaa ja viispippuria, lisäksi on erikseen vielä mustapippurimylly.

Kuvasta puuttuu paistinpannu. Se jos mikä on veitsen lisäksi parasta olla kunnolla. Kympin teflonpannuilla voi heittää vaikka vesilintua, sillä pinnoitteet menee äkkiä pilalle, niihin tarttuu ruoka kiinni ja pohjat menevät kuperaksi lämmön ansiosta. Itse olen aikoinani hankkinut Jamie Oliverin pannun ja se on kyllä maksanut itsensä takaisin. Ikää vehkeellä on varmaan viisi-kuusi vuotta, mutta se on edelleen kuin uusi. Tätäkään ei tietenkään laiteta tiskikoneeseen, vaikka periaatteessa se olisi mahdollista Tefal ei kuitenkaan suosittele sitä. Kunnon pannussa on paksu pohja, se lämpiää tasaisesti ja pintaan ei tartu mikään.

Kestoleivinpaperio on uusin ostokseni. Ostin sen lähinnä siitä syystä, että se on lähestulkoon ikuinen. Paperi kestää 260 astetta ja valmistaja lupaa sille yli 1000 käyttökertaa. Paperi sopii juuri 60 senttisen uunin pellille. Pizzan alle sitä en kuitenkaan ehkä laittaisi, mutta muuhun paistamiseen se on yliveto. Sen voi vain pyyhkiä puhtaaksi tai tarvittaessa pestä tiskiaineella. Ehkäpä se on jopa ekologisempi kuin perinteiset leivinpaperit (sanon ehkä, sillä en ole perehtynyt paperin valmistukseen).

Nämä ovat minun keittiöni ehdottomat ykkösvälineet. Toki ruuanlaitto vaatii vaikka minkälaista kippoa ja kappoa. Mutta näillä pääsee pitkälle. Hyvä sauvasurvain ja sähkövatkain ovat myös ahkerassa käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>