Lautapelien maailmassa

Ollaan ostettu tähän talouteen vähän ajan sisään kaksi uutta lautapeliä. Itse olen muksusta asti tykännyt niiden pelaamisesta ja varsinkin kaikki tietokilpailutyyppiset ovat olleet mielestäni parhaita. Joskus oli tapana istua useinkin iltaa kavereiden kanssa Trivial Pursuitin ympärillä. Se olisikin sellainen peli, jonka haluaisin omiin kokoelmiinikin. Nyt kuitenkin ostettiin hieman erilaisia pelejä, nimittäin Carcassonne ja Menolippu.

Menolippu pelissä on ideana rakentaa rautateitä Pohjois-Amerikan kaupunkien välille. Mitä enemmän reittejä saa kasaan, sitä parempia pisteitä saa. Kenellä on lopussa eniten pisteitä voittaa. Pelin alussa nostetaan kortteja, joissa on reittejä eri kaupunkien välille. Jos pystyy rakentamaan noita reittejä, saa vielä ylimääräisiä pisteitäkin. Reitti muodostetaan vaihtamalla junavaunu kortit oikeisiin junavaunuihin, jotka asetellaan pelilaudalle. Jos joku muu sotkee suunnitelmasi rakentamalla reitin tiellesi voit aina yrittää löytää kiertotien tai vain harmitella tuuriasi. Toiselle ei siis kannata kertoa mihin on menossa. Loistavasti toimii tämä peli kahdestaan pelatessa, mutta varmasti haastetta olisi enemmän jos pelaajiakin olisi enemmän. Tärkemmät säännöt löytyvät täältä. Menolipusta on myös sisarversioita, kuten Menolippu Eurooppa tai Pohjois-maat. Näitä ei kuitenkaan kaupoista löytynyt, niin otettiin tämä alkuperäisversio. Peli on myös tietokoneelle ja iPadille nimellä Ticket to Ride.

Carcassonnessa ei myöskään noppaa heitellä, vaan rakennetaan paloista pelilautaa. Palojen päälle asetellaan pelinappuloita, jotka ovat joko maantierosvoja (tiepala), munkkeja (luostaripala), talonpoika (peltopala) tai ritari (kaupunkipala). Pisteitä lasketaan tietyllä kaavalla, kun kaupungit tai tiet on saatu valmiiksi. Luostareista saa pisteitä ympäröivien palasten lukumäärän mukaan. Pellot eivät koskaan valmistu, vaan niiden pisteet lasketaan pelin lopuksi. Aluksi säännöt vaikuttivat monimutkaisilta, mutta pelatessa ne selkenivät ja olivat nopeat oppia. Kahdestaan oli kiva pelata, mutta toimisi varmasti useammallakin pelaajalla. Tähän peliin on saatavilla lisäosia, jotka toisivat uutta peliin. Lisäosat vaikuttavat mielenkiintoisilta, että ehkäpä niitäkin jossain vaiheessa hankitaan. En yleensä ole piitannut tämän tapaisista peleistä, mutta tämä oli oikeasti hauska, eikä vaatinut mitään hirveitä päättelyitä, vaikka aluksi luulinkin. Pelasin ensimmäistä kertaa ja voitin, vaikka isäntä oli pelannut tätä aikaisemminkin. Kertoo siis siitä, ettei hirveätä taktikointia tarvita. Lisää pelistä voi lukea Wikipediasta.

Haluaisin kovasti Pekingin mysteeri lautapelin, mutta valitettavasti sen valmistaminen on lopetettu. Huuto.netistä pelin voisi ostaa omakseen 58 eurolla… Ehkä jään muistelemaan kaiholla tätä lapsuuden klassikkoa ja toivon, että siitä joskus tehtäisiin uusintapainos. 🙂 Tohtori terapia olisi myös huippu peli, mutta sitä pelaamaan tarvittaisiin aina kolme ihmistä. Ehkä tyydyn nyt näihin uutuuksiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>